Pages

2011. december 12., hétfő

Kezdő lépések

Ha jól emlékszem kb. 6,5 hónapos volt a Kicsilány, amikor sajátkezűleg elkezdett ismerkedni a szilárd ételekkel. Az elsőként ismerkedésre kínált falatok között volt a sült alma, barack, körte, párolt répa, brokkoli, burgonya, kenyérhéj majd később avokádó, paradicsom. A folytatás hasonló volt: alapvetően továbbra is darabos párolt és nyers zöldségek, gyümölcsök, kenyérhéj, buláta, kölesgolyó tették ki a palettát. Így visszatekintve az ismerkedés 1,5 -2 hónapig tartott és ekkortájt kezdett igazán érdeklődő, kíváncsi lenni. Addig, ahogyan az normális is, láthatólag játékszerű élményként élte meg az étkezési alkalmakat ... lefoglalták a színek, a textúrák, a formák és végül pedig az ízek is. Ahogyan az a blw-s nagykönyvben meg van írva (már ha van ilyen, hiszen a blw sem egy tudomány, hanem a legtermészetesebb és kézenfekvő folytatása az igény szerinti szoptatásnak), két szoptatás közé időzítettük a kínálgatást, kóstolgatást és eleinte napi egyszer, majd két alkalommal, ma már pedig előfordul, hogy mindhárom étkezés alkalmával velünk tart. Tehát amikor egyszersmint érdeklődőbb és kíváncsibb lett, akkor szinte egyik napról a másikra önállóbb is lett. Nem mondanám, hogy akkor lett igazán önálló, amikor már sok, azaz 6 foga lett. 3-4 fogacskával, de a kezeivel, ujajival, is kiválóan boldogult. Az sem mondható el, hogy mennyiségeket evett. De nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy láttam rajta, hogy így vagy úgy, de ő dönt és boldogul, mert
- ha a falat nem megfelelő méretű, pld. túl nagy vagy túl kicsi, vagy esetleg nincs eléggé megrágva, akkor bizony repül;
-ha ehhez az kell, hogy öklendezzen, akkor ezt a helyzetet is teljes biztonsággal megoldja;
- ha pedig az állag nem megfelelő, akkor bizony abból előbb-utóbb játék lett;
- ha pedig elég volt, akkor elég volt, egyszerűen abbahagyta.
 Röviden így foglalható össze, miről is szólt az első időszak. A változás nem egyik napról a másikra jött el, de nagyon szembetűnő és szemet gyönyörkedtető volt. Ekkor mertem arra gondolni, hogy a már megismert ízeket, textúrákat, stb. talán itt az ideje variálni és összehozni, s így kerekedtek egyre emberszabásúbb étkek a kísérletezgetéskből.

2 megjegyzés:

Németh Nati írta...

Helló! A mamamiról találtam ide és olyan de olyan jó volt ezt a kis összefoglalót olvasni. Mi picit később kezdtük (kb. 7 hónaposan) a BLW-t (addig csak anyatej ment) és az én fiam is pont ezeket csinálja. Nálunk még nem volt áttörés, de kitartok és türelmes vagyok.

Zsu írta...

Helló! Örülök, hogy idetaláltál és hogy egy húron pendülünk :) Áttörés is lesz, csak kitartás. Nálunk is van holtszezon persze. Már hogyne lenne?!

Megjegyzés küldése