Pages

2011. december 11., vasárnap

Na jó, legyen ...

... ha már igény van rá, akkor megnyitjuk blw-s receptkönyvünket, amelyet többnyire saját kútfőből írunk mi ketten, a Kicsilány és anyája, jómagam. Ha megtörténik, hogy bármilyen formátumú szakácskönyvöz nyúlunk vagy valaki más ötlete, bevált receptje ihlet meg, azt sem fogjuk eltitkolni.
Ja, hogy mi a blw? Nem, nem, ezzel most itt nem foglalkozunk. Akik ezt olvassák azok bizonyára nagyon jól tudják ezt. Még annál is jobban. Akik pedig kicsit sem vagy éppen nagyon nem tudják, azok ezek után biztos tudni akarják majd.
Talán legyen itt annyi elég, hogy a blw az, amikor a csemetéd kulináris utazásait úgy és akkor kezdi meg, majd olyan ütemben és módon folytatja, ahogyan és amikor az neki tetszik. Sőt legyünk őszinték, csak és kizárólag akkor és úgy, amikor és ahogyan az neki a legjobban esik. Te mindössze egyetlenegy dolgot tehetsz és egyúttal kell tenned ezügyben: óriási türelemmel egészségeset és választékot kínálsz neki. Ja, persze még takarítanod is kell azért.
Bizonyára kiderült már, hogy a Kicsilányt nem hozzátápláljuk, hanem ő táplálkozik, olykor kevésbé hozzá, olykor pedig nagyon, nagyon. Szerencsére egyre inkább az utóbbi a jellemző.
Azért szimpatizálok a  baby led weaning-gel, mert - egyebek mellett - a gyerkőcnek megvan a lehetősége önállóan dönteni, hogy mit, mikor, mennyit és hogyan juttat a szájába, ha juttat egyáltalán. Ha pedig igen, akkor szintén szabadsága van abban, hogy megrágja-e azt vagy miegyebet is csinál vele, majd ugyanígy mennyit nyel le és így tovább. Az már meg kellemes mellékhatás, hogy közben ügyesedik a keze, a koordináció, fejlődnek az érzékei, önállósodik, saját útjára lép és mindenekelőtt már most tudhatja, láthatja, érezheti, mit eszik.Nincs erőltetés, nincs átverés, nincs trükközés.
Ehhez még hozzájön az is, hogy nagyon szeretném, ha a család együtt lenne evésben is és saját tapasztalatunk az, hogy ez a blw-vel kezdetektől fogva megoldható. Sőt: csak úgy oldható meg igazán.
Végül pedig: mivel egyre többféle alapanyaggal, étellel, ízzel ismerkedik meg, 1,5-2 hónappal a szilárd ételek kóstolgatásának megkezdése után úgy döntöttem , hogy szép lassan és egyre többször próbálok majd úgy főzni, hogy a Kicsilány együtt étkezzen velünk, vagy éppen mi étkezzünk vele.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése