Pages

2012. január 13., péntek

Tortasütésre felkészülni! I.

Rohan az idő és a mi Kicsilányunk is szép lassan egyéves lesz. Mivel az első szülinap az első, s talán a leglegebb a szülők számára, engem is elkapott a hevület és a fejemben megindult a fondorlatoskodás: hogy, s mint készüljön az első szülinapi torta. Akkor is, ha nem első, ahogyan ez nálunk van, mert a lelkes és népes család jóvoltából bizony már a félévet is megünnepeltük, ahol a Kicsilány tátott szájjal bámulta a 0.5 gyertyákat azon morfondírozva, hogy mit falnak ezek a jó népek ezen a színes, piros-fehér förmedvényen. Ez utóbbi mellesleg egy igen jól sikerült erdei gyümölcsös joghurttorta, amelyet természetesen - a mindenki által jól ismert okoknál fogva - sürgősen elfelejtünk, egyelőre.
Álljanak tehát itt olyan receptek, amelyeket mint szülinapra való babatortákat találtam, elraktároztam és ide bemásoltam. Hangsúlyozom, hogy ezeket ki még nem próbáltam személyesen, nem is feltétlenül mindegyikkel értek egyet, viszont jó kiindulópontnak tartom és ezekből fogok ötletelni, majd az így kiagyalt receptből próbasütést tartani, s mind a sütésről, a receptről itt fogok beszámolni.

Íme a talált receptek gyűjteménye:


Babatorta egyéves szülinapra

Hozzávalók:

• kb. 10 dkg natúr zabpehely
• bio rizsital
• 1 db banán
• 3 szem alma

Elkészítés: A zabpelyhet fél-egy órára beáztatom annyi rizsitalba (vagy vízbe), amennyi jól ellepi, azután megfőzöm (pár percig kell főzni, amíg nyálkás és puha lesz). Botmixerrel összeturmixolom a banánt és a meghámozott almákat, majd a gyümölcspépet a megfőzött zabpehelyhez keverem. A keveréket 18 cm átmérőjű tortaformába öntöm, tetejét gyümölccsel díszítem, és 200 fokon, hozzávetőleg háromnegyed óráig sütöm.

(Forrás: mindmegette.hu)


Tej, tojás és gluténmentes gyümölcstorta

Hozzávalók:

  • tej, 
  • tojás,
  • gluténmentes kekszpor (Fosfovit - nagyobb bababoltokban kapható),
  • baracké vagy körtelé, 
  • 1 db öszibarack vagy körte
Elkészítés: 1 csomag kekszport kevés gyümölcslével összegúrunk úgy, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk és a feléből kerek tortát formázunk, majd a gyümölcsöt apró darabokra vágjuk és a felével díszítjük, utána pedig a tészta másik feléből ugyanolyan méretű lapot nyújtunk, ráterítjük és a tetejére a gyümölcs maradékát tesszük rá.

Tej, tojás és gluténmentes rizstorta

Hozzávalók:
  • Negyed kiló rizs, 
  • alma, 
  • banán, 
  • cukor
Elkészítés: A rizst puhára főzzük vízben, majd belereszelünk egy fél almát és ízlés szerint cukrot, vaníliás cukrot teszünk bele. Egy kerek tálat kibélelünk banándarabokkal, majd belelapátoljuk a rizst és 1 napra a hűtőbe tesszük. Másnapra a rizs összeállt és az egészet kiboríthatjuk a kerek tálból.

Tej és tojásmentes répatorta

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt (ha speciális gluténmentes lisztet veszünk, abból is elkészíthető, így lisztérzékeny babának is adható), 
  • 1,5 dl víz, 
  • 5 dkg margarin, 
  • 25 dkg nyers, reszelt répa, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna, 
  • 1 teáskanál fahéj, 
  • 1 narancs vagy citrom héja
Elkészítés: A cukrot kikeverjük a margarinnal, majd lisztet, vizet, szódabikarbónát adunk hozzá és egyenletesre keverjük, a végén hozzáadjuk a citromhéjat és a répát is.
A masszát jól kikent meglisztezett tortaformába öntjük és 200 fokon kb. 30 percig sütjük (tűpróba!).

(Forrás: kismamablog.hu)


Francia almatorta

1. Hozzávalók (8 szelethez)

a tésztához:

• 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt
• 12,5 dkg margarin (tejmentes)
• fél mokkáskanál só
• 0,5 dl hideg víz
a töltelékhez:

• 75-80 dkg alma
• 1 citrom leve
• 4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor
• 5 dkg margarin (tejmentes)
a forma kikenéséhez:
• 2 dkg margarin (tejmentes)

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vízzel összegyúrjuk.
Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük.
A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérőjű, alacsony tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel belenyomkodni).
Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást.
A citrom levével megöntözzük vagy ecsettel rákenjük , majd a cukorral megszórjuk.
Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) kb. 30 percig sütjük.
Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza, így nem lesz szalonnás.
Elkészítési idő: 1 óra.


2) tejmentes almatorta (lehet tojás nélkül is)

• 20dkg liszt

• 10 dkg (tejmentes) margarin (persze vajból az igazi, de ugye mindenki azzal főz, ami jár neki

• 1 tojássárgája

és annyi víz, hogy szépen összeálljon nem túl kőkemény tésztává, fél óra pihentetés után többször nyújtani, és belesimítani sütőformába (a gyümölcstorta alapba a legjobb), jól megszúrkálni, és 10-15 percig elősütni, hogy kicsit színt kapjon,
eközben 4-5 szem almából kevés vízzel kompótot főzni (fél csomag vaniliáscukor nem árt bele, fahéj es cukor csak ha már szoktatva van hozzá a gyerkőc), villával összetörni a sűrű kompótot, és rásimítani a tésztára, és 2 (vagy 3) almát egész vékony szeletekre vágni, és azt szépen, csinosan elhelyezni körkörösen, be a sütőbe, kb. 30 percig sütni.


(Forrás: http://tejmentesetelek.blogspot.com)


Csokitorta (babára hangolva)


Hozzávalók:
  • 5 púpos evőkanál Milupa Csokis tejpép,
  • 4 db Milupa Biskotti keksz,
  • 2 banán,
  • 150 ml ivóvíz (felforralt és 40°C-ra lehűtött ivóvíz)

Elkészítés:
Egy kistálba kimérünk 1 evőkanálnyi Milupa Csokis tejpépet és hozzáadunk 50 ml ivóvizet, majd alaposan összekeverjük. A híg tejpépbe beáztatjuk a Biskotti kekszeket kb. 10 percre, arra ügyeljünk, hogy a kekszek megpuhuljanak, de még ne essenek szét! Amíg puhul a keksz, elkészítjük a többi hozzávalót. A puha banánt nagyon vékony szeletekre felvágjuk és egy kistányérra tesszük. Elkészítünk egy sűrűbb tejpépet is a következőképpen: egy kistálba kimérünk 4 evőkanálnyi Milupa Csokis tejpépet és hozzáadunk 100 ml ivóvizet, majd csomómenetesre keverjük. Egy üvegtál aljára elhelyezzük a megpuhult kekszeket, rárétegezzük a szeletelt banánt, majd a sűrűbb tejpéppet. 5 percig állni hagyjuk, és már kész is a finom, laktató gyümölcsös csokitorta.


(Forrás: nlcafe.hu)

Végül pedig álljon itt a legtöbb torta lelke a hellyel-közzel babakompatbilis piskóta talált és már kipróbált receptje, amelybe nem cukor, hanem nyírfacukor és a cukornak megfelelő mennyiséghez képest valamivel kevesebb került. 


FOLYT. KÖV.:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése